Apr 21, 2010

Ukleta litica grobnica zaljubljenih

· Tragedije se dešavaju od 1883. godine kada su radikali podigli čuvenu Timičku bunu, a mještani smatraju da se niz stijene proliva krv nedužnih žrtava i da se na tom mjestu stvorilo prokletstvo
Kraj Crnog Timoka, u selu Krivi Vir, podno planine Rtanj, mjesto je poznato kako po istoriji, tako i po prokletstvu, jer je od pamtivijeka bilo odredište i poslednje sastajalište za mnoge zaljubljene i bračne parove. Mještani ga od davnina zaobilaze u širokom luku, jer, kako kažu, mnogo je onih koji su tu izgubili saputnicu ili saputnika, ljubav svog života.
Tragedije podno Rtnja dešavaju se od davne 1883. godine kada su radikali podigli čuvenu Timočku bunu protiv omraženog režima kralja Milana Obrenovića. Na tom mjestu strijeljani su stranački prvaci, a to, u tom kraju nezapamćeno, krvoproliće izbjegao je jedino predsjednik stranke Nikola Pašić. Žitelji vjeruju da se niz liticu i stijene proliva krv nedužnih žrtava i stvorilo se prokletstvo, koje se moglo izbjeći da nije bilo stranačkih i vlastodržačkih "igara". Pandorina kutija je ipak otvorena i prokletstvo je odnosilo živote i ljubavi.
Priroda na ovom mjestu je fantastična i čovjek bi rekao "mjesto za uživanje". Sam Krivi Vir je izvorište Crnog, odnosno Krivovirskog Timoka, veoma brze i hladne rječice, koja je devedeset kilometara dalje, zajedno sa Bijelim Timokom napravila rijeku Timok. Lijepo, ali mistično mjesto, kao prvi danak prokletstvu odnijelo je život prelijepoj Darinki, supruzi proslavljenog pjesnika Vojislava Ilića krajem juna 1905. godine. Glavom je platila svoje nevjerstvo, jer je liričar u trenucima patnje, ljubomore i rastrojstva, pucao u Darinku. Ona je pala niz liticu, a zatim je Vojislav nožem isjekao sebi vene i čekao da izgubi krv i skotrlja se u provaliju. Međutim, sudbina je htjela drugačije, pa su čobanin i vodeničar ugledali tragičnog pjesnika i sprečili ga da prekrati sebi život.
Proslavljeni liričar upoznao je Darinku početkom prošlog vijeka za vrijeme studentskih dana u Beogradu. Ona je studirala Veliku školu, a on Pravni fakultet. Nakon vjenčanja su krenuli putem kojim ih je vodilo njegovo službovanje i nekoliko puta su se selili. Kada im se rodila kćerka Julijana, Darinka je poslije bolovanja dobila posao u Osnovnoj školi u Krivom Viru, a pjesnik službu u Pomoralju. Morali su da se razdvoje, što je Vojislavu teško palo, a najteže što mu je sve rjeđe pisala. I, postao je ljubomoran kada je prilikom posjete primijetio da je njegova voljena sve hladnija prema njemu i ne haje za pjesnikovu ljubav. Pored sve patnje, besmrtnom Iliću stigla je i strašna vijest da im je tromjesečna kćerka Julijana preminula. Dok je dolazio u posjetu kod svoje žene, kočijaš koji ga je dovozio ispričao mu je da je učiteljica Darinka u ljubavnoj vezi sa svojim kolegom, ni ne sluteći da vozi njenog supruga. Pjesnik je već tada, na škriputavim točkovima kočija, odlučio da prekrati život i sebi, i njoj. Pored glasine o preljubi, bračni brodolom donijela je i smrt kćerke Julijane. Darinka je tokom žustre svađe priznala Vojislavu da ga vara sa učiteljem Živojinom Stojiljkovićem, i da bez njega ne može ni da zamisli budući život.
Nakon istrage, Ilić je pred zaječarskim sudom, u avgustu 1906. godine, osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu, zbog "haotičnog ubistva bez predumišljaja". Sud je zaključio da je i sam ubica bio žrtva, i da mu zbog toga nije potrebna veća kazna.Velikog pjesnika na patnju osudilo je ukleto mjesto. Mještani Krivog Vira su inače podržali presudu i od tada pa do danas u narodu ostalo upozorenje za ukleto mjesto – "Neka sila tamo vlada, sila što zaljubljena srca razdvaja i slama".
Poslije tragedije poznatog bračnog para, smrt je na tom mjestu čekala i stigla još mnogo zaljubljenih. O tome danas svjedoče arhive i pisane bilješke sa suđenja održavanog nakon nesreća. Tako je Crni Timok dobio naziv "Nevjernička suza", koji je ostao i do dana današnjeg. Do tog ukletog mjesta mještani su stizali zemljanom stazicom, a na vrh litice penjali su se samo uz pomoć konopca. Zaljubljene koji su željeli da budu sami, mimo radoznalih očiju susjeda, mamila je ne samo prelijepa priroda, već i visina sa koje su mogli iz svakog ugla da primijete da li neko dolazi. Kako pričaju seljani, mnoge osame zaljubljenih imale su tragičan kraj.

V.Đ.

Zagrljeni u smrt

Na ukletom mjestu sa "smrtonosne" litice jedan Krivovirac zaljubio se u mladu djevojku. Bio je oženjen, otac dvoje djece i imao je službu u opštini. Vremenom je postao ljubavnik prelijepe devojke, a njihova ljubav se ubrzo razbuktala. Međutim, u to vrijeme, brakovi se nijesu rasturali i srećni život u dvoje nijesu mogli da realizuju. Želeći da zauvijek ostanu zajedno, ljubavnici su odlučili da jedne noći zagrljeni skoče niz liticu i odu u smrt. Otac nesrećnika bio je vodeničar i prvi je ugledao beživotno tijelo svog sina jedinca.


Zaboravljena i gladna Mir Jam

U ovom kraju kao učiteljica nekoliko godina službovala je popularna srpska književnica i autorka romana "Ranjeni orao" Milica Jakovljević, poznatija kao Mir Jam (1887-1952). Iako je između dva rata bila veoma popularna, poštovana i čitana, sudbina joj nije bila naklonjena. Umrla je ne samo zaboravljena, već i gladna. Poslijeratne vlasti joj nikada nijesu oprostile predratnu slavu i ugled koji je imala među tadašnjim građanstvom. Potpuno marginalizovana od okrutnog režima nije bila u stanju ni da živi, a kamoli da stvara. Nikada se nije udavala, a najveće priznanje Mir-Jam dobila je povodom dva vijeka srpskog novinarstva, kada je uvršćena među sto najznačajnijih novinara. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu u porodičnu grobnicu sa bratom Stevanom Jakovljevićem, piscem "srpske trilogije", a grob niko ne posjećuje. Neki kažu da je zlu hod ponijela sa uklete litice podno koje je radila.


Nevjerna Jovanka

Izvorište Crne reke mještani nazivaju i Pećura, Crni Timok izvire iz male pećine, koje je od davnina dobila ime "Jovankina rupa" po nevjernoj supruzi koju je muž bacio niz liticu sa obližnje stijene. Nesrećnicu mjesecima nijesu pronašli dok tijelo samo nije isplivalo iz šupljine.



Izvor: Revija D, rubika Verovanja